You are at: Home / Catalogues / Catalogues of the BC / Search collections


Left menu



Historical archive of the Hospital de la Santa Creu

Biblioteca de Catalunya - Private Foundation Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Dates: s. XVI ex.-XVII in.

Title: "Memòria dels testaments estan continuats en los dos libres de pregamí, tret de cada hu sumàriament lo que benefici ne ha succehit al present Hospital axí per los fidecomissos que an tingut lloch, com encara los que estan pe(r) tenir"

Contents: Memorial dels testaments i altres documents en què l'Hospital de la Santa Creu consta com a beneficiari. Elaborat a partir del buidatge del primer i el segon llibre de testaments de l'Hospital. Conté: regest del document, nom del testador, quantitat i concepte del llegat -cambres de l'Hospital, censos, censals i causes pies...-, remissió als llibres de testaments i notes sobre l'estat actual de l'herència. N'atribuïm hipotèticament la redacció a l'arxiver de l'Hospital Francesc Rius a partir de l'al·lusió a aquest volum feta per Sebastià Roger en un sumari semblant (AHSCSP Testaments i llegats. Vol. V. Inv. 11. Inventaris de testaments. Carpeta 1/4). Continuat per Roger, que s'autocita al f. 51. Al f. [1] prel., de la primera mà: "Notta que aquest sumari se fa per tres coses, ço és: per entendre lo dit dels fideïcommissos y per continuar als partits dels censals o censos las successions; y també per entendre particularment les cambras instituïdes per diversos al present Hospital si les han de conservar lo mateix Hospital o los hereus de aquells, y quina renda particular hajen deixada per la conservatió de aquelles, y si dita renda se reb y si està continuada en lo capbreu de la rebuda ordinària del present Hospital". Ibíd., de la mà de Roger: "Aquest llibre és lo més curiós de l'arxiu". Amb rúbrica de testadors per nom de fonts.

Classification level: Arxiu / Patrimoni: Herències i llegats

Notes: Olim 5. Amb documentació solta, inclosa una rúbrica de Sebastià Roger: "Rúbrica dels noms de les persones qui tenen la designatió de son testament en aquest llibre o sumari dels dos llibres de pergamí en lo altre full cosit ab aquest; hi són tanbé los noms dels qui tenen testament en lo llibre de paper que s'anomena tercer de testaments los quals per encara no són ací designats en aquest ni altre sumari". Al f. [1v] prel., nota de Roger: "Serà bé mirar los llibres de calendaris de testaments que daven los notaris de Barcelona al procurador de òbits per fer-ne la nota deguda en aquest, del que és notable. En lo fo. 2 dels testaments en poder de Pere Çaragoçà y ha un vincle per Francesc Marquilles; en lo fo. dels testaments penes Joan Vilana, vincle de Pere Badia, secretari del rey".

Number: 1013

Record number: R.821

Format: Paper

Measurements: 310 x 240 mm

Languages: Català / Llatí

Cover: Pergamí en forma de cartera. Coberta: "Ex duobus libris testamentorum Hospitalis"

Folios: f. 1-80

Related documentation: 1000,1001,13927

Signature: AHSCSP Testaments i llegats. Vol. V. Inv. 11. Llibre 5

Locations: Arxiu de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Per consultar el document adreceu-vos a l'Arxiu Històric de l'Hospital de Sant Pau

Take part!
Back to results
New search